KETAM SAMBAL BERTELUR
* Resepi Oleh : Inspirasi dari Bamboo Restaurant (Langkawi)
* Ulasan : Makan kat "Bamboo", minta sambal ketam bila sampai je camni la rupanya, so bila selalu sgt g mkn kat situ En.Hubby suh try wat kat umah lak, main agak2 jela bahan2 nye jadi lah jgk kot ;p
* Saranan : Wajib cuba, mabeles ahakss...
Bahan-bahan
- Ketam 4 ekor
- 4 Ulas Bawang Putih*
- 1 Biji Bawang Besar*
- 20 Tangkai Cili Kering* (Anis suka pedas, taknak pedas kurangkan)
- 2 Biji Telur (dipukul)
- 1 kpg asam gelugor/perahan air asam jawa besar ibu jari
- Garam
- Cukup Rasa Maggie
Cara Membuatnya
- Bahan yg bertanda " * " dikisar.
- Tumis bahan yg dikisar td pastu masukkn asam, garam n cukup rasa maggie.
- Bila dah masak atau pecah minyak mskkan ketam, biar sampai ketam masak mskkan telur plak. Kacau rata.
- Rasa smua ok boleh tutup api :p
- Hidangkan.
4 ulasan:
kalau ta letak cukup rasa maggie bole ta ?
bole je missapple.. ganti gula 1sudu kecil.. ataupun ikut sedap mulut la jgn bg sambal tu manis dah la... :-)
salam kenal anis..
sedapnya anis masak..
atty's: salam kenal gak :-)
Catat Ulasan